letnia przyjemność – Coffee Jelly

2018-06-30 § 4 Komentarze

Kiedy jeszcze byłam młodsza, nie rozumiałam dlaczego innym (zwłaszcza dorosłym) tak smakuje ten deser. Niektórzy piją kawę i jedzą ten deser – przecież to ten sam smak, czy oni są uzależnieni od kawy?

W tym roku dopiero odkryłam, że coffee jelly to jednak smakołyk i jest idealnym deserem na lato.

Galaretka kawowa, coffee jelly istniała wcześniej w Stanach, natomiast w Japonii jako pierwsze zaoferował kawiarnia Mikado w Karuizawa (pref. Nagano, miejsce znane jako letnisko) w 1963 roku. Wtedy reklamowano jako „jadalną kawę”.

__340

dfe3bb90d360f7dea371c1e651410cf99ed73a56

anmitsu

Deser ten zafascynował przybywających i stał się popularnym w kawiarniach. Anmitsu (餡蜜 /miseczka z galaretką agaru, owocami i słodką fasolą) to deser po japońsku, a coffee jelly brzmiało Zachodnio.

Przepis:)

składniki (4 porcje)
– żelatyna w proszku; 5g
– kawa rozpuszczalna; 3 łyżki
– gorąca woda (ponad 80 stopni); 100cc
– woda w temperaturze pokojowej; 200cc
– cukier; 3 łyżki

sposób przygotowania
1. zrobić kawę w gorącej wodzie. Delikatnie, ale dobrze mieszać, aby kawa się rozpuszcza całkowicie.
2. wodę i cukier podgrzać w małym garnku na małym ogniu. Kiedy cukier się rozpuszcza, dodać 1. do garnku i odstawić z ognia.
3. dodać żelatyna i dobrze mieszać.
4. przelać do dowolnych pojemniczków i schłodzić w lodówce.

jellycafemocha83Przed jedzeniem można dodać śmietanę, tak jak do kawy.

W kawiarniach jemy samą galaretkę, ze śmietaną lub z lodami:)

Życzę przyjemnych letnich wrażeń!

Tagged: ,

§ 4 Responses to letnia przyjemność – Coffee Jelly

  • Ultra pisze:

    Dziękuję za ciekawy przepis.Nie wiem dlaczego, moje komentarze znikają.
    Zasyłam wiele serdeczności

    Polubienie

  • Ultra pisze:

    O, teraz się udało. Jestem ciekawa kuchni japońskiej, ponieważ jest zdrowa i zapewnia długowieczność.
    Serdecznie pozdrawiam

    Polubienie

  • Asia pisze:

    Fajnie, że jest nowy wpis! Muszę wypróbować przepis. Pozdrawiam!

    Polubienie

  • Sombra pisze:

    Dzień dobry, Aya. Czy możesz opowiedzieć więcej o tym, jak nauczyłaś się języka polskiego? Zauważyłam, że twój polski jest bardzo rozwinięty i obfituje w znajomość związków frazeologicznych, co jest u obcokrajowców rzadko spotykane. Pozdrawiam cię serdecznie

    Polubienie

Dodaj komentarz (śmiało!:))

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

What’s this?

You are currently reading letnia przyjemność – Coffee Jelly at Japonia na bakier.

meta

%d blogerów lubi to: