Cukierki szklane – biidoro

2016-12-15 § Dodaj komentarz

rankingshare-61342400a3c511e5a4c106f78209233fcb0b02555db5f4a0dfSztuka produkcji szkła dotarła do Japonii na początku epoki Edo z Portugalii. Japończycy nazywali to びいどろ(biidoro), wzięte od języka portugalskiego vidro (szkło). Początkowo nie było możliwości tworzenia mocnego, porządnego szkła, ponieważ nie było w Japonii z czego go tworzyć (w Europie już był cykl – podstawowy recykling szkieł). Dlatego ten materiał głównie służył do ozdób. Potem sprowadzono z zagranicy kawałki czystego materiału, co Japończykom pozwoliło podwyższyć jakość japońskich szkieł.

179683

Wczoraj byłam na koncercie pianisty Sławka Jaskułki, którego jestem wielką fanką od roku. Słuchając jego utworów przyszło mi do głowy obrazy biidoro, które gdzieś widziałam – o drobnym i delikatnym kolorze i czysto przezroczysty.

 

arch1-bb

Tagged: , , ,

Dodaj komentarz (śmiało!:))

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

What’s this?

You are currently reading Cukierki szklane – biidoro at Japonia na bakier.

meta

%d blogerów lubi to: