Cukierki szklane – biidoro
2016-12-15 § Dodaj komentarz
Sztuka produkcji szkła dotarła do Japonii na początku epoki Edo z Portugalii. Japończycy nazywali to びいどろ(biidoro), wzięte od języka portugalskiego vidro (szkło). Początkowo nie było możliwości tworzenia mocnego, porządnego szkła, ponieważ nie było w Japonii z czego go tworzyć (w Europie już był cykl – podstawowy recykling szkieł). Dlatego ten materiał głównie służył do ozdób. Potem sprowadzono z zagranicy kawałki czystego materiału, co Japończykom pozwoliło podwyższyć jakość japońskich szkieł.
Wczoraj byłam na koncercie pianisty Sławka Jaskułki, którego jestem wielką fanką od roku. Słuchając jego utworów przyszło mi do głowy obrazy biidoro, które gdzieś widziałam – o drobnym i delikatnym kolorze i czysto przezroczysty.
Dodaj komentarz (śmiało!:))