Jak nie kochać banana? – smak z dzieciństwa

2016/03/31 § 4件のコメント

東京ばな奈 (Tokyo banana) to dla Japończyków jedna z najpopularniejszych pamiątek z Tokio. Jest w kształcie banana ok. 7cm i w puszystego biszkoptu jest krem bananowy.

IMG_0203

to akurat było dla koleżanki.

 

banana_main

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tokyo banana weszła na rynek w 1991 roku. Tokio ani Japonia nie jest słynna produkcją bananów, ale każdy Japończyk ma jakieś wspomnienia związane z bananami i dla większości to smak dzieciństwa, dlatego wybrali to owoce.

Uwielbiam ten produkt, ale nie chce mi się dla siebie kupić i jeść w domu…

Oczywiście nie jestem pierwszą osobą, która o tym pomyślała i znalazłam przepis w cookpad, japońska strona kulinarna 🙂

<a la Tokyo banana>

#składniki

krem;

IMG_1589

  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 150ml mleka (nie miałam mleka więc wzięłam sojowe)
  • 2 łyżki mąki pszennej

 

biszkopt;

  • 2 jajka
  • 30g mąki pszennej
  • 30g cukru

 

#wykonanie

krem;

ugnieć banana. Mieszać z mlekiem i jajkiem (całe). Dodać cukier i dobrze mieszać. Przesiewając mąkę dalej mieszać. Przelać w garnek i rozgrzać na średnim ogniu, cały czas uważnie mieszając. Gdy krem robi się trochę gęstszy, zmniejszyć ogień na mały i dalej mieszać. Kiedy mamy gęsty krem, odstawić go na chłodnym miejscu.

IMG_1591

mniej więcej taka gęstość, bo kiedy studzimy robi się gęstszy.

biszkopt;

Białka oddzielić od żółtek i ubić je(białka) na sztywno. Następnie dodać cukier i dalej ubijać, dodawać po kolei żółtka i dalej ubijać, dodawać kolejno mąkę (tutaj już nie mieszać energicznie). Przygotowane ciasto wylać na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) 18cm x 18cm. Piec około 15 min na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.

 

Według oryginalnego przepisu pokroimy ciasto na 4 i zwinąć krem, robiąc kształt banana, ale nie byłam pewna czy dałabym na to radę, więc zrobiłam roladę;

IMG_1593

wygląd jest daleko od Tokyo banana, ale smak boski :))

Warto spróbować prawdziwej Tokyo banana, ale polecam też wersję domową, bo to proste i smaczne.

Na koniec ciekawostka związana z bananami.

Kiedyś na targach sprzedało się banany w energicznym i trochę śmiesznym sposób.

Kiedyś jak banany dopłynęły to część ich była już bardzo dojrzała, że nie nadała się normalnie sprzedać w sklepach. Dlatego sprzedawcy promowali  taki towar i zachęcali do kupienia.

 

023

pasta do zębów dla dzieci z ery Showa. O smaku bananowym i truskawkowym.

広告

タグ: ,

§Jak nie kochać banana? – smak z dzieciństwa」への4件のフィードバック

Dodaj komentarz (śmiało!:))

以下に詳細を記入するか、アイコンをクリックしてログインしてください。

WordPress.com ロゴ

WordPress.com アカウントを使ってコメントしています。 ログアウト / 変更 )

Twitter 画像

Twitter アカウントを使ってコメントしています。 ログアウト / 変更 )

Facebook の写真

Facebook アカウントを使ってコメントしています。 ログアウト / 変更 )

Google+ フォト

Google+ アカウントを使ってコメントしています。 ログアウト / 変更 )

%s と連携中

これは何 ?

Japonia na bakier で「Jak nie kochać banana? – smak z dzieciństwa」を表示中です。

メタ情報

%d人のブロガーが「いいね」をつけました。