Puszyste jajka na Wielkanoc i nie tylko – przepis z 1643 roku

2016/03/01 § コメントする

Dostałam w prezencie urodzinowym najnowszy numer znanego czasopisma kulinarnego z Polski i nagle zechciało mi się wyszukać stary japoński przepis.

Publikacje kulinarne istniały w Japonii od dawna, natomiast opisano przede wszystkim dania szlacheckich dla wysokich rang. Pierwszy zbiór “zwykłych” dań pojawił się w epoce Edo w 1643 roku – nazywa się 料理物語 (Ryōri-monogatari/powieść gotowania).

26_01

część spisu treści i początek

 

Jest 20 rozdziałów i dania są posortowane według składników oraz sposobu przygotowania, np. Ryby, Ptaki, Zupy, Grzyby.

Składniki były zupełnie inne niż co teraz, mnie zaskoczyło sake gołębi z mięsa gołębia, sake i pasta miso (!).

 

Wśród nich jedno danie jajeczne zainteresowało mnie i myślę, że ma potencjał pojawić się na polski stół.

Posiłek nazywa się 卵ふわふわ (tamago-fuwafuwa/puszyste jajko), bardzo urocza nazwa 🙂 , i oto przepis;

składniki (1 porcja)

  • 2 jajka
  • 300ml bulionu dashi (można kupić w proszku)
  • ciut cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Łyżka sosu sojowego
  • Czarny pieprz do smaku

 

  1. Ubić jajka i cukier do maleńkich pianek – im mniejsze i więcej pianek tym lepiej, lecz nie musi być twarde tak jak do bezy.obraz
  2. Zagotować bulion dashi w małym garnku. Dodać sos sojowy i sól.
  3. Nalać jajka spokojnie i uważnie, wygasić ogień, pokrywać garnek i poczekać 1-2 min. Jajka się gotuje dzięki cieple resztkowemu.
  4. Podać na talerz i posypać pieprz. Smacznego!

 

* źródło obrazu; http://www.fukuroi-kankou.jp/wp/?p=250

main2

mężczyzna sprawdza świeżość jajek (źródło)

Nie sądzę, że to danie było daniem na co dzień, ponieważ jajka to były ekskluzywnym składnikiem i podarowało się chorym ludziom, bliskim osobom lub od mężczyzn do kobiet. Tamago-fuwafuwa mogło być daniem dla gości, a jest taka dokumentacja, że słynna japońska postać historyczna Isami Kondō z Shinsengumi uwielbiał to danie.

 

 

Dzisiaj możemy go zjeść przede wszystkim w prefekturze Shizuoka.

Bardzo proste, z mało składników, ale jego wygląd i wyrafinowany smak by utknęły w pamięci.

広告

タグ: ,

Dodaj komentarz (śmiało!:))

以下に詳細を記入するか、アイコンをクリックしてログインしてください。

WordPress.com ロゴ

WordPress.com アカウントを使ってコメントしています。 ログアウト / 変更 )

Twitter 画像

Twitter アカウントを使ってコメントしています。 ログアウト / 変更 )

Facebook の写真

Facebook アカウントを使ってコメントしています。 ログアウト / 変更 )

Google+ フォト

Google+ アカウントを使ってコメントしています。 ログアウト / 変更 )

%s と連携中

これは何 ?

Japonia na bakier で「Puszyste jajka na Wielkanoc i nie tylko – przepis z 1643 roku」を表示中です。

メタ情報

%d人のブロガーが「いいね」をつけました。