Wspomnienie ze suchego zimowego dnia – tagliatelle w sosie mleka sojowego

2013/02/02 § 4件のコメント

Dziś przypominam sobie o mojej koleżance, która pracuje w kafejce i wymyśli różne dania sezonowe. Ponieważ jej kafejka się znajduje dość daleko od mojego byłego tokijskiego mieszkania, mogłam ją odwiedzić tylko raz, ale do tej pory pamiętam smak makarony z jej przepisu.

Niestety nie umiem powtórzyć dokładnie tak samo jak ona ugotowała, ale próbuję gotować coś podobnego w moim stylu.

Tagliatelle w sosie mleczka sojowego z suszonymi pomidorami i brokułami

składniki (2 porcje)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– makaron tagliatelle  160g

– pół szklanki mleka sojowego (mleko soj. naturlne, a nie o smaku waniliowym itd.)

– 4 suszone pomidorki

– pół głowy brokuły

– ząbek czosnku

– 1/4 imbiru

– łyżka mąki

– oregano, suszone cebulki, sół i pieprz do smaku

1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, al. dente.

2. brokuły i suszone pomidory pokroić w małe. Rozgrzać na patelni 3 łyżki oleju ze słoika suszonych pomidorów i czosnek. Jak zacznie ładnie pachnąć czosnkiem, dodać brokuły, pomidorki i starty imbir. W średnym ogniu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. jak warzywa się podsmażą, zmniejszyć ogień na drobne, dolać mleko sojowe i zasypiać oregano, suszone cebulki i mąkę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. wzmocnic ogień do średniego, dolać 1 chochlę gotowanej wody z garnku z makaronem. Pozcekać aż sos się robi gęstszy, a potem dorzucać makaron.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Na talerze nałożyć porcję makaronu i doprawić do smaku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Można dodać mozzarellę na etapie 4., wtedy nie bardzo jest czuć smak mleka sojowego.

Koleżanka jeszcze dodała dynię i prażone pestki dyni:)

Na paterni sos wydaje się trochę za dużo, ale z tagliatelle’m to okaże się, że w sam raz.

Dzięki imbirowi po posiłku dobrze nam się rozgrzeje. Jeśli chodzi o mleko sojowe, to w niektórych supermarketach w Polsce jest już dostęp, tylko kupmy tylko naturalne, nie ze smakiem do picia.

Zachęcam do spróbowania smaku na zimny dzień.

Smacznego:)

広告

タグ: , , ,

§Wspomnienie ze suchego zimowego dnia – tagliatelle w sosie mleka sojowego」への4件のフィードバック

  • Tora より:

    Brzmi i wygląda smacznie, gdybym tylko umiała gotować 😛

  • flash player free download より:

    I need to to thank you for this excellent read!! I absolutely enjoyed
    every bit of it. I’ve got you book-marked to check out new stuff you post…

  • The attract for the 2014 World Cup in Brazil was
    held on Friday December six, 2013. Players and followers alike have been lastly able to see the match-ups
    for the finals in Brazil. Some huge identify groups ( Argentina, Brazil, Spain,
    ) would have been happy with the attract, even though other
    individuals ( England, United states ) have been remaining cursing
    their luck. Whilst there is no distinct Group of Loss of life as in
    preceding tournaments, two teams right away caught my consideration.
    Team D and Team G. Personally I think Group D
    is the tougher of the two groups.

Dodaj komentarz (śmiało!:))

以下に詳細を記入するか、アイコンをクリックしてログインしてください。

WordPress.com ロゴ

WordPress.com アカウントを使ってコメントしています。 ログアウト / 変更 )

Twitter 画像

Twitter アカウントを使ってコメントしています。 ログアウト / 変更 )

Facebook の写真

Facebook アカウントを使ってコメントしています。 ログアウト / 変更 )

Google+ フォト

Google+ アカウントを使ってコメントしています。 ログアウト / 変更 )

%s と連携中

これは何 ?

Japonia na bakier で「Wspomnienie ze suchego zimowego dnia – tagliatelle w sosie mleka sojowego」を表示中です。

メタ情報

%d人のブロガーが「いいね」をつけました。